# investujte s nami  27. 6. 2024

Microsoft vs. Apple: Technologickí giganti

Apple vs. Microsoft

Spoločnosti Apple a Microsoft zvádzajú medzi sebou boj už celé desaťročia. Pokým ešte v začiatkoch tohto tisícročia mal navrch Microsoft, spoločnosť Apple ho dokázala dobehnúť. Vývoj ceny ich akcií a hodnoty na trhu je dlhodobo ako na hojdačke. Začiatok tohto roka patril jednoznačne Microsoftu, Apple na jeho prelome však všetkým takpovediac vyrazil dych, keď na nedávnej konferencii zverejnil svoje novinky a plány. Dianie okolo týchto gigantov sme pre vás zhrnuli v nasledujúcom blogu.

Ak sa bavíme o trhovej kapitalizácii, pohľad do nie až tak dávnej histórie nám prezrádza, že na začiatku tohto tisícročia, konkrétne v roku 2004 bola jasným lídrom na trhu spoločnosť Microsoft s hodnotou 291 miliárd USD. Apple v tomto období dosiahol trhovú kapitalizáciu oproti tomu “len” vo výške 26 miliárd. Do konca desaťročia však bolo všetko inak. Apple sa vďaka smartfónom vyšplhal na 297 miliárd USD, čím prekonal svojho rivala Microsoft s 234 miliardami USD.

Svoju vedúcu pozíciu však spoločnosť Apple stratila už v roku 2018 a v nasledujúcom období jej nepriali ani obavy o dodávateľský reťazec vyvolané nastupujúcou pandémiou COVID-19, ktoré ovplyvnili cenu jej akcií. Príchod a rozmach umelej inteligencie zamiešal karty znova. V tomto smere mal Microsoft mierne navrch, keďže Apple svoje investície do rozvoja AI oproti svojim konkurentom trochu zanedbával. Posledné správy zo stajne výrobcu iPhonov však poriadne šokovali nielen jej priaznivcov, ale aj investorov na svetových burzách.

Začiatok roka patril Microsoftu

Svoje dlhodobé dominantné postavenie dokáže spoločnosť, ktorá je top hráčom na globálnom trhu s počítačovými softvérmi a operačnými systémami, dokonale využiť. Najznámejšie produkty Microsoftu pozná snáď každý – Windows, Office, Edge alebo Teams. Celosvetovo známa je taktiež herná konzola Xbox, tablety či notebooky Surface. Dôkazom toho, že sa Microsoft v rebríčku najhodnotnejších firiem sveta drží dlhodobo, je aj fakt, že v roku 2019 len ako tretia spoločnosť v histórii, prekonal svoju hodnotu 1 bilión USD. Vďačí za to svojej dlhodobej internej stratégii, známej ako EEE – Embrace, Extend, Extinquish, v preklade prijať, rozšíriť a zadusiť. V praxi to znamená, že Microsoft aktívne vyhľadáva všetku svoju budúcu potencionálnu konkurenciu a zbavuje sa jej už v zárodku. Nájde inovatívne programy, pohltí ich a medzi miliónov zákazníkov ich rozšíri už pod svojou značkou.

Akcie spoločnosti Microsoft sa na americkej burze Nasdaq obchodujú pod skratkou MSFT. V druhej dekáde 21. storočia tlačil ich cenu smerom nahor rozvoj technologických firiem, ktorého vrchol prišiel v období najväčších kovidových opatrení, ktoré vystrelili dopyt po domácich počítačoch prudko nahor a v ruka v ruke tak pribúdalo aj užívateľov počítačových, herných alebo virtuálnych produktov Microsoftu. Akcie MSFT sa tak dlhodobo pohybujú takmer na špičke tých najhodnotnejších akcií na americkej burze. Inak tomu nebolo ani začiatkom tohto roka, kedy si pozíciu najhodnotnejšej spoločnosti na svete opäť vydobyl Microsoft a jeho trhová kapitalizácia v januári 2024 prekonala hranicu 3 biliónov USD. Stalo sa tak aj vďaka efektívnej diverzifikácii jeho obchodného modelu, pre ktorý investori považujú akcie MSFT za jedny z najspoľahlivejších na trhu. Na prelome roka ju na špici rebríčka na chvíľu vystriedal Apple a následne americký výrobca čipov, spoločnosť Nvidia, ktorá sa na úkor Microsoftu a Apple stala v júni 2024 najhodnotnejšou verejne obchodovanou spoločnosťou na svete s trhovou kapitalizáciou podniku 3,34 biliónov USD.

Microsoft boj o jednotku na trhu však určite nevzdáva. Značia o tom jeho dlhodobé kroky, napríklad že sa neustále výrazne posilňuje v oblasti generatívnej umelej inteligencie a darí sa mu najmä vďaka skorým investíciám do spoločnosti OpenAI, výrobcu známej aplikácie ChatGPT. Firma taktiež zaujala v roku 2022 oznámením, že chce poslniť svoju pozíciu v hernom sektore kúpou spoločnosti Activision Blizzard za 68,7 miliárd USD. Pozíciu lídra na trhu začiatkom roka Microsoftu posilnilo aj fakt, že akcie konkurenčného Apple začali rok s poklesom z dôvodu narastajúcich obáv o dopyt v Číne.

Apple tento rok opäť porazil nielen Microsoft, ale aj doterajšieho lídra v predaji smartfónov Samsung

Spoločnosť Apple dlhodobo zaostávala za svojimi veľkými rivalmi, spoločnosťami Microsoft a Alphabet, materskou spoločnosťou Google, v oblasti už spomínanej umelej inteligencie. Bol to aj jeden z hlavných dôvodov, prečo jej akcie v tomto roku nestíhali držať krok s konkurenciou a začiatok roka sa pre Apple niesol v ich poklese.

Obavy investorov zo slabého výkonu akcií sa však zmiernili po tom, ako Apple v máji prekonal trhové očakávania týkajúce sa štvrťročných výsledkov a prognóz a predstavil rekordný plán spätného odkúpenia akcií v hodnote 110 miliárd dolárov. Svoje ambície výrobca iPhonov potvrdil aj na nedávnej vývojárskej konferencii, na ktorej predstavil novinky, ktoré mu výrazne pomôžu dobehnúť, čo zameškal voči svojej konkurencii v oblasti AI a obavy investorov sa tak nateraz môžu rozplynúť úplne.

Apple na svetovej developerskej konferencii WWDC predstavil niekoľko nových funkcií a softwarových vylepšení pre svoje zariadenia s podporou AI. Ide o nové operačné systémy iOS18, watchOS 11 či macOS Sequoia, ktoré podľa analytikov povedú k lepšiemu predaju jeho zariadení. V Apple Intelligence ide napríklad o schopnosť hlasovej asistentky Siri komunikovať so správami, e-mailami, kalendárom a aplikáciami tretích strán.

Po týchto správach akcie spoločnosti Apple vzrástli takmer o štyri percentá na rekordnú hodnotu 215,04 USD. Trhová kapitalizácia Apple tak v tom období stúpla až na 3,27 biliónov USD, zatiaľ čo trhová kapitalizácia Microsoftu bola na úrovni 3,25 biliónov USD. Tento nárast akcií prichádza v čase, keď technologický index Nasdaq dosiahol rekordné maximum vďaka novým signálom o zmierňovaní inflácie. Súboj medzi týmito spoločnosťami tak aj naďalej ostáva prinajmenšom tesný a v čase, kedy čítate tento článok, sa situácia určite už viackrát obmenila.

Spoločnosť Apple sa však tento rok môže pochváliť ešte jedným titulom, ktorý získala v oblasti predaja smartfónov, a ktorý taktiež pomohol k jej postaveniu jednej z najhodnotnejších spoločností na svete. Porazila totiž svojho odvekého rivala Samsung a ukončila tak jeho 12-ročnú sériu víťazstiev v pozícii najväčšieho výrobcu smartfónov na svete. Firma Apple v minulom roku oznámila v tejto oblasti niekoľko zaujímavých zámerov. Napríklad plánovaný prvý nový produkt za takmer 10 rokov od predstavenia Apple Watch v roku 2015. Ide o Apple headset Vision Pro, ktorý by sa mohol stať dlho očakávanou vstupnou bránou do sveta virtuálnej reality.

Taktiež oznámila plány na spojenie sa s firmou Paramount. Firmy plánujú spoločný balík streamovacích služieb, ktorý bude kombináciou Paramount+ a Apple TV+, s cieľom ponúknuť cenovo dostupnejší a atraktívnejší produkt.

Súboj týchto technologických gigantov bude určite pokračovať aj naďalej a vďaka AI sa k nim postupne pridávajú aj ďalší ako napr. spomínaná NVIDIA. Všetky tieto spoločnosti patria do tzv. Magnificient 7, teda veľkolepej sedmičky spoločností, ktoré aktuálne ťahajú nahor aj index S&P 500. V druhej polovici júna 2024 sa akcie spoločnosti Apple pohybovali na úrovni 213,25 USD a akcie Microsoft boli na úrovni 452,16 USD.

Apple vs. Microsoft stocks

Zdroj: Google

V našom blogu sa naďalej budeme venovať nielen týmto spoločnostiam, tak ak ste si ešte neaktivovali jeho odber, je najvyšší čas.

Spät na všetky články

#investujte

Zaujímajú vás novinky zo sveta investícií? Na našom blogu vás každý týždeň informujú naši portfólio manažéri o dianí na akciových trhoch, nájdete tu aj veľa ďalších zaujímavých tém z oblasti investovania. Aktivujte si upozornenie na nové články v sekcii blog a už vám nikdy neuniknú investičné aktuality.

Investujte s nami

s nami

Investovať môže dnes už naozaj každý, dôležité je vybrať si toho správneho partnera, ktorý investície bude spravovať.

Investujte na fin trhoch

na fin trhoch

Overené informácie o novinkách a najaktuálnejších témach, ktoré ovplyvňujú dianie na finančných trhoch.

Investujte do seba

do seba

Investícia do seba, môže byť niekedy práve tou najvýnosnejšou.

UPOZORNENIE. Tento materiál je marketingovým oznámením. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si predajný prospekt, štatút a dokument s kľúčovými informáciami pre investorov fondov IAD Investments, správ. spol., a.s. (ďalej len „IAD“) v slovenskom jazyku v sídle IAD, na predajných miestach, v sídle depozitára alebo na www.iad.sk. Pre viac informácií sa obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa alebo na www.iad.sk.

Hodnota investície do podielového fondu sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. S investíciou do podielových fondov je spojené aj riziko. V súlade so štatútmi podielových fondov môže podiel cenných papierov vydaných štátmi a medzinárodnými organizáciami, uvedenými v prílohe štatútov jednotlivých podielových fondov, prekročiť 35% hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100%. IAD je povinná vyplatiť podielový list podielového fondu Prvý realitný fond a Korunový realitný fond bezodkladne, najneskôr však v predĺženej lehote 12 mesiacov. Majetok vo fonde Prvý realitný fond je podľa podmienok osobitného zákona investovaný najmä do nehnuteľností vrátane príslušenstva na účely ich správy a predaja, do majetkových účastí v realitných spoločnostiach a do likvidných finančných aktív, z ktorých ekonomickej podstaty vyplýva úzke prepojenie s trhom nehnuteľností. Korunový realitný fond má minimálne 85% majetku nepretržite investovaného do podielových listov fondu Prvý realitný fond.