# investujte do seba  6. 5. 2022

Prečo používať SPF faktor po celý rok

Dni sa predlžujú a slnko nás svojimi čoraz silnejšími lúčmi láka na čerstvý vzduch, preto ak plánujete zostať vonku dlhšie, pribaľte si aj opaľovací krém. Je vedecky dokázané, že slnečné žiarenie má na ľudský organizmus nielen zdravotné účinky, ale zlepšuje i náladu a posilňuje náš imunitný systém. Pri pobyte na slnku si naše telo tvorí vitamín D, ktorý nevyhnutne potrebujeme na stavbu kostí, zubov a vlasov. Avšak všetko v rozumnej miere! Zhnednutie pokožky vplyvom slnečného žiarenia je v skutočnosti obranný mechanizmus našej kože, zdravé opálenie teda neexistuje. Tým, že pokožka stmavne, spigmentuje. Nadmerným slnením sa tieto pigmentačné látky nestačia tvoriť a tým začína poškodenie DNA kožných buniek. Potom sa začnú tvoriť nové ich menej kvalitné kópie, čo je inak povedané starnutie kože.

Čo znamená SPF a aké druhy poznáme?

Opaľovací prípravok chráni pred škodlivým žiarením UVA a UVB. Tie poškodzujú pleť a spôsobujú hyperpigmentáciu, akné, vrásky a v neposlednom rade aj rakovinu kože. SPF (Sun Protection Factor) informuje o tom, ako je konkrétny prípravok na opaľovanie schopný zachytiť UVB žiarenie. UVA lúče spôsobujú starnutie pokožky (UVA=A ako Aging) a UVB lúče spôsobujú spálenie pokožky (UVB=B ako Burning). Najlepšou alternatívou je teda širokospektrálny opaľovací krém na ochranu pred oboma typmi slnečného žiarenia UVA aj UVB. Aké SPF-ko si teda kúpiť? Poznáme fyzikálne (minerálne) a chemické. Fyzikálne obsahujú aktívne minerálne látky, oxid zinočnatý (zinc oxide) alebo oxid titaničitý (titanium dioxide), ktoré pôsobia na povrchu pokožky a odrážajú od nej škodlivé UV lúče. Sú ťažšie roztierateľné a zanechávajú biely povlak na koži, no moderné prípravky sa vedia často popasovať aj s touto nedokonalosťou. Chemické obsahujú organické zložky, napríklad oxybenzón, oktinoxát a avobenzón, ktoré vytvárajú priamo v koži chemickú reakciu a menia UV lúče na teplo, ktoré potom odvádzajú od pokožky.  Zvyčajne majú kozmeticky elegantnejšiu formu ľahšieho krému a teda sa aj ľahšie roztierajú.

Aké číslo SPF používať?

Pri nadmernej hyperpigmentácii určite SPF 50 celoročne, takisto pri rosacei, rozšírených žilkách a akné. V neposlednom rade, ak chcete používať drahý krém proti vráskam a nepoužívať SPF, sú to peniaze vyhodené do koša, pretože je vedecky dokázané, že UVA lúče spôsobujú rýchlejšie starnutie pleti. Medicínsky portál New England Journal of Medicine zverejnil fotografiu 69-ročného muža s evidentným rozdielom medzi ľavou a pravou časťou tváre, muž bol zamestnaný ako vodič kamiónu 28 rokov, kde slnko na neho svietilo len z jednej strany, takže jeho ľavá polovica tváre vyzerá byť na pohľad o 20 rokov staršia ako pravá. Tento stav sa nazýva dermatohelióza a je následkom pôsobenia UVA lúčov slnka, ktoré prenikajú aj cez sklo. Po vyšetrení mu dermatológ diagnostikoval hyperkeratózu (rohovatenie kože) s výraznými vráskami, viacerými komedónmi a nodulárnou elastózou, teda zdegenerovanými pružnými vláknami pod vplyvom UVA žiarenia. Ak sa teda neviete rozhodnúť, možno pomôže fakt, že SPF 30 prepustí 96,7 % UVB žiarenia a SPF 50 len o necelé 2% viac, teda 98,1 % UVB žiarenia, takže ide o naozaj minimálny rozdiel. Hlavne treba použiť SPF aspoň nejaké a v dostatočnom množstve.

Aký ste fototyp?

Poznáme 6 fototypov pokožky, ktoré rozdelil v roku 1975 dermatológ z Harvardu Thomas B. Fitzpatrick podľa toho, akou dávkou melanínu (pigmentu) disponuje pokožka. Každá z nich reaguje na opaľovanie inak a preto aj pobyt na slnku bez opaľovacích prípravkov je pre každý fototyp rozdielny. Fototyp I je najsvetlejší typ obyčajne so svetlou pokožkou s pehami, svetlými alebo ryšavými vlasmi a modrými, občas hnedými očami. Pobyt na slnku pre tieto typy postačí maximálne 5 minút, pretože ich pokožka je citlivá na spálenie a keď sa opáli, tak väčšinou do červena a koža im nezhnedne. Fototyp II je typický pre ľudí s tmavšou pleťou, svetlými vlasmi a modrými alebo zelenými očami. Ich koža zhnedne len málo a po spálení sa zvykne šúpať, preto by na slnku bez opaľovacieho krému nemali stráviť viac ako 10 minút. Fototyp III sú ľudia väčšinou s hnedými vlasmi, svetlou až hnedou pleťou bez pieh a so sivými alebo hnedými očami. Ich pokožka počas pobytu na slnku občas očervenie a potom stmavne do hneda a preto môžu stráviť bez ochrany na slnku približne 15 minút. Svetlohnedá pokožka, hnedé alebo čierne vlasy a tmavé oči je typická pre ľudí s fototypom IV, ktorí sú odolnejší voči spáleniu sa na slnku. Ich pokožka stmavne veľmi ľahko a preto môžu byť vystavení priamemu slnečnému žiareniu až 20 minút. Do fototypu V patria typy s tmavohnedou pokožkou, čiernymi vlasmi a čiernohnedými očami. Pokožka na slnku takmer nikdy neočervenie a vždy okamžite zhnedne. Doba pobytu na slnku bez ochrany je 30 minút. Posledný fototyp VI, je ten najtmavší a je typický pre černochov. Ich pleť je veľmi odolná a pri slnení nikdy nesčervená, preto môžu stráviť nechránení na slnku aj 40 minút. Pri výbere vhodného ochranného prostriedku na opaľovanie je určenie Vášho fototypu kľúčové. Hodnota SPF uvedeného na prípravku udáva násobok času, o ktorý si po jeho použití môžete predĺžiť bezpečný pobyt na slnku. Napríklad ak ste fototyp II môžete na slnku zostať 10 minút nechránení. Pokiaľ aplikujete prípravok s ochranným faktorom SPF 30, na slnku budete môcť zostať 10 x 30 = 300 minút, kým dôjde k spáleniu pokožky.

Kedy, prečo a ako používať SPF

  • Používaním SPF faktora chránite svoju pokožku proti rakovine kože.
  • Predchádzate taktiež starnutiu pleti – kúpiť si drahý krém proti vráskam a nepoužívať SPF sú peniaze vyhodené do koša.
  • Predchádzate hyperpigmentácii, ktorých sa oveľa ťažšie zbavuje ako použiť prevenciu – natrieť si SPF prípravok.
  • Pri používaní aktívnych látok v kozmetike (retinoidy, peeling z ovocných kyselín, séra s vitamínom C) je používanie SPF nutnosť.
  • Počas liečby akné od dermatológa je používanie SPF samozrejmosťou, panuje veľmi mylná predstava, že slnko akné vysuší, možno na chvíľu áno, no potom sa vráti v plnej sile!
  • V našich zemepisných šírkach postačí používať SPF 30, výnimkou je pobyt pri mori a na horách, kedy je potrebné použiť SPF 50+.
  • UV lúče dopadajú na zemský povrch aj keď slnko nesvieti a je pod mrakom.
  • Ak je možné, vyhnite sa priamemu slnku medzi 11-15 hodinou.
  • Počas slnečných dní nezabúdať i na mechanickú ochranu ako je oblečenie, klobúk, spáliť si môžete totiž i vlasovú pokožku.
  • Na tvár je potrebné množstvo približne pol čajovej lyžičky, nezabúdajte i na pery a chrbty rúk, kde sú najčastejšie vidno pigmentové škvrny. SPF nanášame na záver po kréme ešte pred nanesením make-upu.
  • Opaľovacie prípravky časom strácajú svoju účinnosť, po roku používania ich treba radšej vyhodiť.

Nezabúdajme na ochranu pred slnkom ani pri relaxe

Blížiace sa slnečné dni môžete využiť napríklad aj v hoteli Wellness hotel Patince, kde nájdete na ploche viac než 600 m2 vonkajší letný bazén s veľkým tobogánom a lezeckou stenou (otvorený len počas letného pobytu). Teplota vody s termálnou vodou sa vo vonkajších bazénoch pohybuje od 26 -29 °C. Ani Vaše deti sa nudiť nebudú, v exteriéri hotela je pre deti pripravený bazénik so šmykľavkou a fontánou. Hĺbka vody je iba 40 cm a jej teplota je 30°C. Ak by ste predsa nevystihli teplé počasie, bazény nájdete i v interiéri, kde využívaná voda z vlastného termálneho prameňa Hévíz s teplotou 27°C, ktorý vyviera z hĺbky 200 m. Termálna voda sa v Patinciach vyznačuje vysokým obsahom hydrouhličitanov, vápnika, horčíka i síranov a vďaka tomu veľmi priaznivo pôsobí na pohybové ústrojenstvo. Počas slnečných dní sa však nezabudnite chrániť SPF faktorom pred slnečným žiarením!

IAD Talks

Spät na všetky články

#investujte

Zaujímajú vás novinky zo sveta investícií? Na našom blogu vás každý týždeň informujú naši portfólio manažéri o dianí na akciových trhoch, nájdete tu aj veľa ďalších zaujímavých tém z oblasti investovania. Aktivujte si upozornenie na nové články v sekcii blog a už vám nikdy neuniknú investičné aktuality.

Investujte s nami

s nami

Investovať môže dnes už naozaj každý, dôležité je vybrať si toho správneho partnera, ktorý investície bude spravovať.

Investujte na fin trhoch

na fin trhoch

Overené informácie o novinkách a najaktuálnejších témach, ktoré ovplyvňujú dianie na finančných trhoch.

Investujte do seba

do seba

Investícia do seba, môže byť niekedy práve tou najvýnosnejšou.

UPOZORNENIE. Tento materiál je marketingovým oznámením. Skôr ako urobíte akékoľvek investičné rozhodnutie, pozrite si predajný prospekt, štatút a dokument s kľúčovými informáciami pre investorov fondov IAD Investments, správ. spol., a.s. (ďalej len „IAD“) v slovenskom jazyku v sídle IAD, na predajných miestach, v sídle depozitára alebo na www.iad.sk. Pre viac informácií sa obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa alebo na www.iad.sk.

Hodnota investície do podielového fondu sa môže aj znižovať a nie je zaručená návratnosť pôvodne investovanej sumy. S investíciou do podielových fondov je spojené aj riziko. V súlade so štatútmi podielových fondov môže podiel cenných papierov vydaných štátmi a medzinárodnými organizáciami, uvedenými v prílohe štatútov jednotlivých podielových fondov, prekročiť 35% hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100%. IAD je povinná vyplatiť podielový list podielového fondu Prvý realitný fond a Korunový realitný fond bezodkladne, najneskôr však v predĺženej lehote 12 mesiacov. Majetok vo fonde Prvý realitný fond je podľa podmienok osobitného zákona investovaný najmä do nehnuteľností vrátane príslušenstva na účely ich správy a predaja, do majetkových účastí v realitných spoločnostiach a do likvidných finančných aktív, z ktorých ekonomickej podstaty vyplýva úzke prepojenie s trhom nehnuteľností. Korunový realitný fond má minimálne 85% majetku nepretržite investovaného do podielových listov fondu Prvý realitný fond.